Ihan tässä vähän aikaa sitten sotkin kalenterimerkintöjeni kanssa parit sopimani menot ristiin. Yksi vanhoista kavereistani kommentoi sähläystäni jotenkin niin, että "eihän toi ole ollenkaan sellasen kympin tytön kaltasta jollanen sä oot aina ollut". Jostain syystä minä ärsyynnyin tästä kommentista aika paljon, vaikkei sitä pahalla sanottu.
Ensinnäkin minua ärsyttää se yhden ominaisuuden yleistäminen koskemaan kaikkia persoonallisuuden ja lahjakkuuksien osa-alueita. "Kympin tyttö" paitsi saa kymppejä kokeista, on tietenkin ahkera, tunnollinen, huolellinen, järjestelmällinen, pikkutarkka, kiltti, mukautuvainen, kärsivällinen ja niin edelleen. Sitä paitsi kympin tyttöys ei pääty siihen kun opiskelut päättyy, vaan se ulottuu kaikkialle elämään. On oltava siisti koti, hyvin organisoidut työt, kalenteri ojennuksessa, arki aikataulutettu ja mielellään ahdettu täyteen kaikkea suorittamis-henkistä toimintaa. Eli koska aikanaan minulla oli rivi ysejä ja kymppejä todistuksessa, en saa nyt kolmikymppisenä sotkea kalenterimerkintöjäni.
Pitäisikö tasapainon vuoksi yleistää sitten vitosen pojat. Vitosen pojat on joko tyhmiä tai laiskoja. Ne ei joko yhtään viitsi, yhtään välitä tai lainkaan osaa. Ne on paitsi laiskoja, tyhmiä, myös saamattomia, epäjärjestelmällisiä, kömpelöitä, hitaita, lahjattomia, epäsiistejä, huono käytöksisiä ja syntyneet epäonnistumaan aivan kaikessa mitä ikinä yrittävätkään (jos siis yrittävät). Vitosen poikien on turha haaveilla mistään muusta, kuin siitä että pysyisivät pois kortistosta ja katkaisusta. Tämä luusereiden joukko elää siis elämänsä koskaan ikinä missään edes melkein onnistumatta.
Ja jottei tule syrjityksi ketään, niin sitten toki pitäisi lisätä kategoria seiskan/kasin oppilaat. Ne ovat taas sitä ikuista keskikastia. Koskaan ne eivät erotu mihinkään suuntaan. Joko ne olisivat ihan hyviä, mutta eivät viitsi yrittää tai sitten ne ovat vaan vähän keskinkertaisia eivätkä vaan onnistu kunnolla missään. Kasin oppilaat on sitä harmaata massaa, joitten housut ei kunnolla istu, jotka ajavat perus-nissanilla, käyvät töissä Kelan toimistossa, hankkivat pari lasta ja koiran, käyvät kansalaisopiston jumpassa torstaisin, syyslomalla halvoilla lennoilla peruslomakohteissa, värjäävät hiuksensa kaupan väripaketeilla ja katsovat Putousta lauantaisin. Kasin oppilaat yksinkertaisesti häviävät siihen keskinkertaiseen elämäänsä. Ihan hyvinhän ne pärjäävät, mutta - ollaanpa nyt rehellisiä - ei heistä mitään ydinfyysikoita tai aivokirurgeja koskaan tule.
Ihan tiedoksi vaan. Mikään kympin tyttö minä en siis todellakaan ole. Olen analysoinut oman pärjäämiseni pariin osatekijään: minulla pelaa looginen päättely ja kielellinen tuottaminen. Lisäksi opin erinomaisen hyvin kuuntelemalla ja äiti opetti että läksyt tehdään ennen kuin lähdetään ulos leikkimään. Sillä taas ei ole minusta mitään tekemistä aikaisemman koulumenestykseni kanssa, että olen erinomaisen huono pitämään paikkoja siistinä tai että kovasta yrittämisestä huolimatta en osaa pitää papereita järjestyksessä tai jaksa merkkailla kaikkia menoja kalenteriin. Ja aikaisemmalla koulumenestyksellä ei loppujen lopuksi ole ihan hirveästi merkitystä oikeastaan minkään suhteen nykyisessä elämässäni. Paitsi ehkä sen puolesta, että joskus minun on vaikea ymmärtää niitten vitosen poikein vaikeuksia koulussa.
Itseasiassa..
VastaaPoistaKympin-tyttö määritelmähän nimenomaan viittaa suorittajaan. Johonkin joka tekee, koska pitää, kunnes saa täydet 10/10.
Suurin osa suurista älyköistä, mensan jäsenistä, tai niistä ydinfyysikoista eivät ole olleet kympin tapauksia. Yleensä nämä pisimmälle menijät ovat koulussa juurikin niitä kasin oppilaita.
Sen sijaan kympintytöistä ei kovinkaan usein tule parhaiten menestyviä - varmistelemalla ja suorittamisella ei päästä kovinkaan pitkälle.
En ota kantaa eri ihmisryhmien keskimääräiseen onnellisuuteen - sitä on tilastoitu merkittävästi heikommin.
Juuri tämä yleistäminen minua ärsyttää.
VastaaPoistaEli jos sait koulussa kymppejä, on sinun oltava luonteeltasi kympintyttö eli suorittaja ja hikari.
Muut arvosanat eivät samalla tavalla anna kommenttia persoonallisuuteen, niin kuin sinunkin kommenttisi osoitti. Kaseja voi saada piilevät älyköt tai keskiverto-oppilaat tai onnekkaat heikommat. Mutta kymppejä saavat tytöt ovat automaattisesti, lopun elämäänsä, kympintyttöjä. (Itse asiassa, saavatko kympintytöt aina niitä kymppejä? Ei minusta välttämättä... Luonne ja tulokset kun kuitenkin ovat kaksi eri asiaa.)
Ja jos kerran niiden kymppejä saavien tyttöjen luonne voidaan päätellä pelkästään niitten kymppien perusteella, niin miksei sitä samaa voisi tehdä siis kaikkien numeroiden kanssa? En siis tosissani väitä että kenenkään onnellisuutta voisi koulunumeroista päätellä. Mutta ei minusta saisi silloin kymppejä saavia tyttöjäkään automaattisesti pitää kympintyttöinä ja vetää johtopäätöksiä näitten onnellisuudesta.
Onnistuinkohan nyt yhtään avaamaan ajatustani??
Tosi hyvä kirjoitus taas jälleen. Olen myös kolmekymppinen enkunope ja tämän tästä löydän itseni nyökyttelemästä vimmaisesti: "Just niin!"
VastaaPoistaHauska huomata miten samoilla linjoilla ajatukset liikkuu.
Manna
Kiitos :)
VastaaPoistaPalaan tähän vanhaan aiheeseen. Itse olen kymppejä saanut tyttö, ylppäreissä tuli aikoinaan kuusi ällää pitkällä matikalla ja fyssalla. Miksi? Koska koulussa oli niin helppoa. Siihen ei mitään pingottamista vaadittu, riitti, että teki läksyt. Ärsyttää tulla lokeroitua johonkin kympintyttö-kategoriaan. Jos olisin poika, kaikki pitäisivät fiksuna; tyttöys tekee samasta lopputuloksesta jotenkin vähempiarvoista.
VastaaPoista