tiistai 6. maaliskuuta 2012

Liian helppo koe?

Korjasin juuri seiskojen kokeet valmiiksi ja melkein hävettää palauttaa niitä. Ne menivät todella hyvin. Keskiarvo on yli kasin. Koe oli siis liian helppo.

Liian helppo koe on tietyllä tapaa paradoksi, sillä jos kokeessa mitataan miten hyvin jonki asian hallitsee, on sen toivottavaakin mennä hyvin. Kokeistahan on silloin tarkoituskin tulla hyviä numeroita ja opettajan kuuluu iloita oppilaidensa osaamisesta sen sijaan, että harmittelee liian hyviä numeroita.

Itse tehdyt kokeet eivät kuitenkaan ole mitään absoluuttisia mittareita eivätkä oppilaat yleensä kaikki osaa erittäin hyvin opetettuja asioita. Silloin korkea keskiarvo kertoo, että koe oli liian helppo. Nyt jälkiviisaana myönnän, että tässä kokeessa painopiste ei ihan ollut kohdallaan. Yksinkertaisista tehtävistä sai kokonaisuuteen nähden liikaa pisteitä, kun taas niistä tehtävistä, joissa hajontaa oikeasti enemmän syntyi, ei jaossa ollut tarpeeksi pisteitä.

On se silti vähän typerää, että hävettää palauttaa hyvin menneitä kokeita. Ei kai pitäisi? Harmittaa ehkä se, että koenumerot eivät nyt kerro ihan sitä koko totuutta osaamisesta. Oppilaat ja vanhemmat kun eivät tunnu muuta kokeesta näkevän, kuin pelkän numeron. Liian hyvä numero voi itse asiassa toimia jopa motivaatiota heikentävänä, jos jatkoa ei sille myöhemmin seuraakaan tai jos oppilas alkaa ajatella, ettei työtä numeron eteen tarvitse tehdä, kun hyviä koenumeroita satelee muutenkin. Pari seuraavaa koetta korjannee asiaa oikeaan suuntaan...

Sitten taas omatunto soimaa pessimististä minua, joka ei muka voi suoda oppilailleen edes sitä lyhyttä iloa hyvästä numerosta, sillä enhän minä tietenkään toivo oppilaitteni epäonnistuvan.

Ehkä minä vain mietin ihan liikaa koko juttua?

5 kommenttia:

  1. No mulla on paremminkin ollut se ongelmana, että teen aika haastavia yläkoulun kokeita. Kun opettaa enimmäkseen lukiossa, niin pitää rimaa korkealla. Oppia ikä kaikki - on vain ajateltava, että ajan myötä oikea taso löytyy!

    VastaaPoista
  2. Kokeet voi välillä olla helpompia, välillä vaikeempia. Itse oon huomannut sen, että oli koe helppo tai vaikea, keskiarvo on suunnilleen sama aina :D Mikäs sen keskiarvon sitten pitäisi olla? Miksi ei saa olla vaikka 9? ;)

    VastaaPoista
  3. Tilda, eiköhän nämä tosiaan tasaannu ajan mittaan ihan oikeille urille ja milaja, sepä se! Ei ole mitään syytä, etteikö keskiarvo voisi olla vaikka 9. Siksi onkin jotenkin hassua huomata potevansa pientä huonoa omaatuntoa siitä, että koe oli liian helppo :)

    VastaaPoista
  4. 1. Opettaja tunnistaa luokan yleisen tason kokemuksensa perusteella. Jos yleensä 6,5:n keskiarvon luokka saa kokeesta yhtäkkiä 9, ope tietää, että teki liian helpon kokeen. Silloin hän muuttaa taulukkoa. Yleensä käytän 30%:n taulukkoa, mutta mikään ei estä käyttämästä vaikka 50%:n taulukkoa. Tai 46%:n. Eihän siihen tarvita kuin ruutupaperi, kynä ja viivoitin.

    2. Meillä erilaisisten ryhmittelyjen takia on luokkia, joiden keskiarvo on jatkuvasti 9 - ja ihan rauhassa, kun ovat neroja, niin ovat. Ei heitä voi rankaista siitä, että ovat ns. hyvien luokalla.

    3. Mutta vanhempien takia en kyllä suosittelisi vain oppilaiden iloksi tekemään "liian helppoja" kokeita: ope on kyllä erittäin nopeasti keskustelemassa koulu/sivistystoimenjohtajan kanssa kera vanhempien, jos kokeista tulee ysiä ja todistuksessa on seiska. Ja todistusarvosanan taas pitää yhteishaun vertailukelpoisuuden takia kyllä perustua johonkin muuhun kuin oppilaiden ilahduttamiseen.

    VastaaPoista
  5. Mä tosiaan pohdin tuota tiukempaa taulukkoa, mutta annoin nyt tämän kerran olla. Kevään aikana ehtii olla kokeita, jotka tasaavat yhden "liian hyvän" numeron sine oikeaan suuntaan. Tuo kolmoskohta on kyllä erittäin totta kans! Meille tulee jatkuvasti yhdeltä alakoululta oppilaita, jotka eivät osaa edes joitain perusasioita kunnolla (esim kertotaulua) ja silti todistuksessa saattaa helposti olla 8. Kamala paikka lapsille kun tulevat yläkouluun ja arvosanat tippuu monta numeroa ja kamalaa meille opettajille, kun tasoerot on ihan tolkuttomat...

    VastaaPoista