sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Blogihiljaisuudesta kohti Joulurauhaa

Hei vaan pitkästä pitkästä aikaa! Syksy sujahti ohi aikamoisella vauhdilla. Ylihuomenna on jouluaatto ja pian vaihtuu vuosi. Onneksi. Toivottavasti ensi vuosi olisi vähän parempi.

Vuoden aikana on vastaan tullut niin paljon kupruja yksityiselämässä, että voimat uhkasivat jo hiipua kesällä. Kaiken on kruunannut sairastelut: nuorempi on ollut koko syksyn flunssassa, vanhemmalla ollut sekalaisia sairastumisia. Korvalääkäri suositteli, että voisimme muuttaa Etelä-Eurooppaan. Sillä kuulemma monet näistä korva- jne. -tulehduksista  helpottaisivat. (En kuitenkaan kysynyt vakuutusyhtiöltä suostuisivatko he muuttoa korvaamaan, vaikka lääkäri sitä suosittelikin :) ) Aikuisetkaan eivät ole meidän perheessä ilman lääkäriä selvinneet, kun mies vihdoin alkoi selvittää omia tarkkaavaisuus- ja uniongelmiaan ja käveli kotiin masennus ja add-diagnoosien kanssa. Tai ei se ihan noin kädenkäänteessä tapahtunut, mutta lopputulos on suunnilleen tuo.

Syksy on ollut vähän parempi, kun ymmärsin lopettaa imetyksen ja hain vähän etäisyyttä kodin juttuihin harrastusten kautta. Silti voimat, hermot ja huumori ovat olleet vähän vähissä. Siitä johtuu myös blogihiljaisuus. Onneksi arjen pyörittämiseen on saanut apua isovanhemmilta ja kunnalta ja pimeys taittui jo pitenevien päivien puoleen ja kohta se onkin kesä käsillä. Katsotaan mitä kesä tuo tullessaan ja millaisia ratkaisuja meidän perheessä kevään aikana tehdään. Joulupukilta toivon voimia, terveyttä ja rauhaa.

Vaikka on vuoteen tietysti mahtunut paljon iloa ja ihanaakin. Esikoinen alkaa olla ihan mahdoton papupata. Vajaa kolmevuotias juttelee päivästä toiseen hassuja juttuja ja oppii uutta. Satuja on luettava loputtomat määrät (Tuhkimoa ja Arielia varsinkin), autossa on kuunneltava Ti-Ti Nallea tai Huvituttia, kotona tanssitaan balettia, rakennetaan linnoja ja tehdään sirkustemppuja ja jatkuvasti halutaan (tai ei haluta) kaikkea ja ei mitään. Nuorempi harjoittelee liikkumista, ylettämistä ja isosiskon leikkien sotkemista sellaisella innolla, että samaa sinnikkyyttä toivoisi joskus näkevänsä koulussakin. Tosin olen monesti todennut, että jos kaikki ihmiset joutuisivat opettelemaan kävelemisen vasta aikuisiällä, moni meistä ei koskaan sitä taitoa oppisi!

Minulla edessä on töihinpaluu. Aloitin jo nyt joulun alla haistelemaan koulun tuulia ja paljon kaikkea uutta ja kivaa oli työpaikalla meneillään. Äkkiä töiden ilmapiiri tempaa mukaansa ja sitä uppoaa pohtimaan niitä kouluarjen kysymyksiä. Olen siis todella innoissani töiden alkamisesta. Tykkään töistäni. Tykkään kollegoistani. Tykkään oppilaistani. Tykkään siitä, että saan elämääni muutakin kuin kodin ja tontin rajojen sisään jäävät asiat. Tykkään siitä, että pääsen töihin.

Tiedän jo nyt, että blogikin tästä hiljalleen virkoaa. Minulla vaan taitaa olla keskimääräsitä suurempi tarve pohtia erilaisia töihin liittyviä ratkaisuja ja kysymyksiä muiden kanssa ja vaikka opehuoneessa keskustelukumppaneita toki onkin kiitettävästi, saan täällä koottua ajatuksiani vähän laajemmin ja odotan aina innolla kommenttejanne ja vinkkejänne. Tällä hetkellä esimerkiksi mielessäni pöyrii samanaikaisopetuksen mahdollisuudet ja toteutus, sillä juttelin siitä erityisopettajamme kanssa tuossa joulun alla ja hän heti löysi sopivan tunnin, jolloin voisimme yhteisvoimin luotsata yhtä hieman haastavampaa ryhmää eteenpäin. Olen niin iloinen siitä, että hän tykkäsi ajatuksesta ja siitä, että sopiva tunti löytyi niin helposti. Mutta. Kirjoittelen siitä varmaankin tarkemmin tässä pyhien aikana. :)

Nyt toivotan kaikille ihanaa, rauhallista, rentouttavaa, lämmittävää, hidasta ja täyteläistä Joulua ja onnellista, tervettä, iloista, energistä, turvallista ja sujuvaa vuotta 2014! 

6 kommenttia:

 1. Mukavaa joulua sinnekin ja samanaikaisopetusta suosittelen kovasti. Mun matikan tunneilla kyseinen menetelmä on tosi paljon käytössä ja toimii :)

  VastaaPoista
 2. Löysin tämän blogin internetin syöväreistä. Kiva on lueskella samaa ainetta opettavan blogia. Meillä koulussa on englannin ja ruotsin kielen resurssiopettaja, jonka kanssa voi jakaa ryhmän esimerkiksi puoliksi, jolloin jää aikaa enemmän oppilaiden avustamiseen, kuin työrauhan pitämiseen. Ymmärsinkö oikein, että olet ollut äitiyslomalla ja palaat nyt vuoden vaihteessa takaisin töihin? Joudutko suunnittelemaan opetusta lomalla vai onko sinulla valmiiksi suunnitelmat kevät lukukaudeksi?

  VastaaPoista
 3. Kiitos piikkipaatsama :) Kirjoittelinkin jo vähän tuosta samanaikaisopetuksesta, mutta panttaan sitä vielä tuonne välipäiviin :)

  Ihana kun tänne eksyy uusia ihmisiä! Motivoi minuakin päivittämään taas blogia ahkerammin :) Juu, olen ollut vuoden äitiyslomalla ja palailemassa takaisin tuttuun työpaikkaan heti joululta. Pakko on uhrata joululomaa suunnitteluihin vähäsen. Minulla on kyllä ollut tosi tehokas sijainen, mutta varsinkin kasilla ja ysillä kirjoissa on noin kolmasosa liikaa tekstejä ja pitää vähän suunnitella mitä käsittelee, miten ja missä järjestyksessä. Varsinkin kun haluan toteuttaa pari projektia justiinsa kasien ja ysien kanssa :)

  VastaaPoista
 4. Mitä kirjasarjat teillä on käytössä? Meillä on 7-8 luokan englanninnsa Top, 9 luokalla on vielä Smart Moves. Ruotsissa seiskoilla on uusi megafon ja 8-9 luokilla vanha sarja Premiär. Smart Moves ja Premiär on jäämässä pois.

  VastaaPoista
 5. Meillä on kaikilla luokilla vielä Smart Moves, enkä tykkää siitä. Top sarjaa olen katsellut vähän sillä silmällä :) Olisi kiva kuulla kokemuksia siitä käytössä!

  VastaaPoista
 6. Itse tykkään siitä todella paljon. Siinä on paljon lisämateriaalia saatavana ja kokeiden ja kappaleiden äänitteet sähköisesti saatavilla. Opetin viimena vuonna Top sarjalla seiskaluokkia ja se oli uusi kirja silloin minulle. Aikansa siihen sai totutella. Voi käyttää paljon lisämateriaalia ja tehtäviä ja soveltaa niitä. Meiän koulussa on 6 englannin opettajaa ja yksi resurssiopettaja. Yhteisissä palavereissä olen vaan kuullut hyvää palautetta. Jos olette vaihtamassa oppikirja sarjaa, kannattaa vaihtaa Top:iin.

  VastaaPoista