sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Viime vuoden vauva

Meille syntyi pikkuinen nipin napin viime vuoden puolella. Laskettu aika olisi luvannut alkuvuoden vauvaa, mutta toinenpa päätti tulla maailmaan loppuvuodesta.

Minusta on suorastaan huvittavaa, miten lähes jokainen kuullessaan lapsen syntymäpäivän ottaa puheeksi kouluun menon. Siis vastasyntyneen pienen vauvan koulun aloittamisen! Kukaan ei ole koskaan ollut kiinnostunut koulusta esikoisen kohdalla. Eikä 2-vuotiaan kohdalla minusta tarvitsekaan. Miksi ihmeessä sitten vastasyntyneen???

Odotusaikana neuvolan terveydenhoitaja naureskeli, että jos normaalisti äidit kertovat, ettei haittaa, jos lapsi vähän etuajassa tulee, niin vuodenvaihde on poikkeus: kaikki toivovat että menee seuraavan vuoden puolelle, vaikka sitten vähän yliaikaa. Mutta miksi? Ymmärrän kyllä, että noin yleensä ei ole kiva, jos synttärit on lähellä joulua, juhlat kun syövät toisiaan. Sen suhteen ei kuitenkaan pitäisi olla suurtakaan merkitystä sillä, onko synttärit 31.12. vai 1.1. Toisaalta olisihan se ihan hienoa olla vuoden "eka". Pääsisi lehteen. Jossain kunnassa saattaa saada jonkun kivan palkinnonkin. Mutta muuten se ekanaoleminenkin on vähän lapsellinen syy eikä ekoja voi olla kuin yksi, joten vähän pöhkö syy siksikin odottaa alkuvuotta.

Suurin huoli tuntuukin olevan lapsen kouluunmeno. "Kun se on sitten vuoden nuorempi kuin vanhimmat luokkakaverinsa ja sen ikäisenä vuosi on aika paljon." Sillä ei taida olla mitään merkitystä, että vuoden lopussa syntynyt on vain kuukauden nuorempi kuin joulukuun alussa syntynyt luokkakaverinsa. Tai puoli vuotta nuorempi, kuin kesällä syntyneet, jotka ovat myös sen puoli vuotta nuorempia kuin alkuvuodesta syntyneet. Tai jos sillä kuukaudella tai puolella vuodella on eroa, niin ilmeisesti se kuukausi tai puoli vuotta loppuvuodesta tekee toisesta huomattavasti koulukypsemmän. Siskoni ei ole kuulemma kuullut mitään koulunaloituspäivittelyjä, vaikka heidän lapsensa on syntynyt joulukuun alussa. Huoli tuntuu heräävän vasta kun olisi ollut edes mahdollisuus syntyä alkuvuodesta loppuvuoden sijaan.

Varmasti sillä vuodella voi olla valtava merkitys tai voi olla olematta, sillä kuulemma lapset kehittyvät jokainen vähän omaa tahtiaan. Raja koulunaloitukselle on aina vedettävä johonkin ja se suosii aina toisia joidenkin muiden kustannuksella. Kieltämättä on huvittavaa ajatella, että vaikka sisaruksillamme on melkein 2 vuotta ikäeroa, he menevät kouluun perättäisinä vuosina!

Minua itseäni koulu ja sen tuomat hankaluudet tai ihanuudet eivät kuitenkaan juuri nyt voisi vähempää kiinnostaa. Minua kiinnostaa tällä hetkellä öiset nukkumisvaikeudet. Ja hankaluudet kahden alle 2-vuotiaan hoitamisessa samaan aikaan. Kyllä sinne kouluun ehtii, ennemmin tai myöhemmin ja jokainen siellä pärjää tavallaan riippumatta syntymäpäivästään.

Sitä paitsi. Ensimmäiset 18 vuotta tyttäremme varmaankin harmittelee kovasti valitsemaansa syntymäpäivää ja kiukuttelee, kun "kaikki muut ovat vanhempia" ja hän täyttää vuosia aina viimeisenä. Sen jälkeen, ne loput keskimäärin 60 vuotta, hän irvailee muille "samanikäisille", jotka juhlivat synttäreitään aina häntä ennen, kunnes lopulta ei enää jaksa edes juurikaan välittää milloin ne synttärit ovat.

8 kommenttia:

  1. Onnea vauvan syntymän johdosta! :) Ja niinhän se on, että vaikka olisi alkuvuodestakin syntynyt, muttei koulukypsä 7 vanhana niin on mahdollista myöhentää sitä kouluun menoa vuodella.
    -E

    VastaaPoista
  2. Niinhän se on :) Tajusin vasta jutun kirjoitettuani, että nythän me säästetään vuoden verran päivähoitomaksuissa - nyt tyttö menee kouluun 6 vuotiaana, kun jos olisi syntynyt muutama päivä myöhemmin, olisi päivähoidossa pitänyt odotella vielä kokonainen vuosi. Että talouden kannalta hyvä ratkaisu :D

    VastaaPoista
  3. Onnea uudelle perheenjäsenelle ja koko perheelle! Itse olen pohdiskellut samoja asioita muutama vuosi sitten, kun kuopuksemme päätti syntyä vuoden lopussa, kun olisi tosiaan voinut pinnistellä vielä pari päivää masussa. Ja olen sittemmin todennut leikilläni sen, että säästetäänpä tosiaan päivähoitomaksuissa :D ja lapsi saa opin nuorimpana, kun luokan vanhimmat "joutuvat" odottamaan oppeja kauemmin!

    Minulla on kerran ollut oppilas, jonka syntymäpäivä oli 31.12. ja kun opettelimme päivämäärän kirjoittamista englanniksi, muistan aina ihastelleeni tuon pojan synttäriä - että vau, onpa sinulla mahtava syntymäpäivä! Silloin mielessäni ei lainkaan ollut, että "voi raasua, olet vuoden joitakin luokkakavereitasi nuorempi, aina synttärit vikana, saat ajokortin vikana ja ravintolaankin pääset paljon myöhemmin..."

    VastaaPoista
  4. Onnea! Ja hyvin tosiaan ajoitettu, varsinkin taloudellisesti :D

    VastaaPoista
  5. Onnea!

    Meidän alkuvuoden lapsemme aloitti monista erinäisistä syistä johtuen koulun 6-vuotiaana. Kalliiksi tuli: jouduimme maksamaan psykologin testeistä 500 euroa ja vaikka lapsi pääsi varhennettuna eskariin, jouduimme maksamaan siitä täyden päivähoitomaksun.

    On se kuitenkin ollut sen arvoista ja ratkaisu on ollut ehdottomasti oikea, eikä edes luokan hajamielinen ope muista minkä ikäinen lapsi on. Kukaan ulkopuolinen ei pysty lapsia näön, koon tai taitojen perusteella pistämään ikäjärjestykseen. Suurin osa netin mammoista kritisoi ratkaisuamme ja pääasiallinen perustelu on se, että sitten 17-vuotiaana ei pääse baariin! Anna mun kaikki kestää!

    VastaaPoista
  6. Minulla on joulukuun lopulla syntynyt ekaluokkalainen ja kehotan kyllä kaikkia, joilla on laskettu aika vuodenvaihteen tuntumassa, pitämään jalat ristissä vuodenvaihteeseen saakka. Kyllä koululuokkaan yksi opettajalta ylimääräistä huomiota tarvitseva rääpäle sopii, mutta kun tuo alkuvuodesta syntynyt kuopus koulun aloittaa, olen oikein tyytyväinen, että sillä kertaa se luokan nuorin ei ole minun lapseni.

    VastaaPoista
  7. Kun siitä jalat ristissä olosta olisikin vielä hyötyä ;D Ja opettajan näkökulmasta sanoisin, että en ole havainnut että loppuvuodesta syntyneissä olisi sen enempää erityishuomiota kaipaavia lapsia, kuin muihinkaan aikoihin syntyneissä :)

    VastaaPoista
  8. Olipa kiinnostavaa. Meidän esikoinen on syntynyt joulukuun lopulla. Sukulaisrouva on opettaja ja hän sanoo että "loka-marras-joulupojat ovat NIIN jäljessä kehityksestä 20-VUOTIAAKSI ASTI". Hän näytti luokassa jokaisen oppilaansa piirtämän talvilumiukkopiirustuksen ja jako meni näin:

    kaikki tytöt reippaita ja taitavia motorisesti, verbaalisesti ja muutenkin ja puolet pojista kuulemma 4-vuotiaan tasolla. Jos tuo on totta niin pojat pitäisi laittaa 2 vuotta myöhemmin kouluun, ja sakottaa ihmisoikeustuomioistuimella Suomen valtiota siitä että se asettaa lapset eriarvoiseen asemaan nykykäytännöllä...

    Tämä herättää siis tosi vahvoja tunteita minussa, kun opettaja maalailee niin pahoja kauhukuvia. Ja tulen varmasti stressaamaan tästä koko peruskoulun ajan. Kaikki on pilalla, tältä minusta tuntuu nyt koko ajan. Lapsi menossa ekalle ensi vuonna...

    -Tilda (ps. pahoittelut näin synkästä tekstistäni...)

    VastaaPoista