lauantai 18. elokuuta 2012

Yksi takana, yhdeksän jäljellä syyslomaan

Niin se taas pyörähti käyntiin. Väsyttävä viikko kaiken kaikkiaan. Ensimmäinen viikko kun on täynnä kaikenlaista säätöä ja sohlaamista uusien oppilaitten, kirjojen, vihkojen, tilojen, ruokailujen, valvontojen ja kaiken mahdollisen kanssa.

Ensin pakollinen suunnittelupäivä, jonka suunnittelut nyt on mikä enemmän mikä vähemmän kiinnostavaa - välillä ei oikein ketään tunnu kiinnostavan ja välillä uppoudutaan keskustelemaan pitkäksi ajaksi jostain yksittäisestä jutusta (tänä vuonna meillä ne yksittäiset jutut taisivat olla kännykät oppitunneilla ja mitä eväitä kouluun saa tuoda ja miten se sääntöihin pitäisi kirjata). Sitten ensimmäinen koulupäivä, jonka aikana lähinnä vaan tapetaan aikaa valvontaluokan kanssa. Ja vihdoin ensimmäinen varsinainen koulupäivä oppitunteineen, jota seuraa toinen ja kolmas ja niin sitä ollaan päästy vauhtiin.

Nyt vaan odotan sitä, että rutiinit lähtevät pyörimään ja saa keskittyä olennaiseen. Vaikka on kivaa kun on vähän erilaisia päiviä ja tutustumista ja semmoista, niin ilman niitä viikkoja, joiden aikana vaan mennään eteenpäin - luetaan kappaleita, tehdään tehtäviä, tarkistetaan, käydään välitunnilla ja syömässä jne. - ei tätä työtä jaksaisi kukaan. Arkea odotellessa siis!

Nyt taidan hautautua sohvalle nauttimaan lauantai-illan rauhasta karkkipussi kanssa ja toivoa, että huomenna olisi sen verran energiaa, että jaksaisin vilkaista seiskojen lähtötasokokeet läpi :)

Mukavaa lukuvuotta kaikille!

5 kommenttia:

  1. ...ensimmäinen viikko on kyllä aina ehdottomasti väsyttävin. Ensinnäkin kesälomarytmistä pitää päästä normirytmiin, lisäksi siihen alkuhässäkän säätämiseen menee uskomattomasti energiaa (juurikin siihen ekaan päivään, jolloin ei ole oppitunteja jne) ja uusiin oppilaisiin tutustuminen + nimien opettelu ovat myös aika paljon energiaa vaativia.
    nimimerkillä: menin eilen nukkumana klo 20.00...

    VastaaPoista
  2. Ihan samat ajatukset. Ensi viikon lopulla on jo normaalirytmissä, kun on tavannut kaikki uudet ryhmät. Viikotkin menevät normaalitohinassa nopeammin. Nyt tämä ensimmäinen viikko tuntui kolmelta viikolta.

    Samat tuntuvat olevan keskustelunaiheetkin eri kouluissa.

    VastaaPoista
  3. Syyslomaan lasketaan täälläkin jo viikkoja! Aloitteleva kollega kaipaisi myös hieman vinkkejä: käytössä muutamalla ryhmällä juurikin se ihanan kamala smart moves, ja sanakokeiden pohdinta on osoittautunut hankalaksi. Sanoja kun on se kaksi sivua/kpl (!), niin tuntuu järjettömältä pyytää yläkoululaisia opettelemaan ne kaikki.. Jotain sanatestausta silti haluaisin tehdä. Millä tavalla olet itse hoitanut sanakokeet kyseisen kirjasarjan kanssa?

    Kiitos mukavasta blogista, nuori ope lukisi mielellään enemmänkin opejuttuja netissä :)

    VastaaPoista
  4. No nyt on alettu päästä normaalirytmiin, mutta sitten napsahtikin flunssa niskaan sopivasti rytmejä sotkemaan... Vielä en ihan ole sairaslomalle taipunut, saa nähdä huomenna, kun ääni kähisee siihen malliin :/

    Anonyymi, ysien kanssa aloitin viime vuonna systeemin, jossa omaa päätäntävaltaa käyttäen valitsin kappaleiden sanastoista "tärkeät" sanat eli olennaisemmat osata, kun siellä on vaikka mitä kaikkea sälää seassa. Sanakokeissa ja kokeiden sanastotehtävissä sitten takaan, että vähintään puolet sanoista tulee näistä tärkeistä sanoista (käytännössä ehkä 70-80% oli näitä sanoja). Kymppiä tavoittelevat joutuvat sitten kuitenkin lukemaan ihan kaikki sanat. Ysit tykkäsivät systeemistä, joten jatkan sitä tänä vuonna. Kaikkein heikoimpien kanssa on sovittu vielä, että tekevät sanakokeet kahdessa osassa, sivu kerrallaan. Paremmat oppilaat taas osaavat itse aika hyvin erottaa sen mitä kannattaa opetella ja mitä ei ja selviävät aukeamasta ihan hyvin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä! Samaa lappusysteemiä ajattelin itsekin kokeilla, eli poimia tärkeimmät päältä.. Seiskojen uudessa otavan kirjassa on onneksi tärkeimmät sanat boldattu ja muutenkin kirja vaikuttaa innostavalta!

    T.kollega etelä-suomesta

    VastaaPoista