lauantai 11. elokuuta 2012

Se on keltainen!

Olen syksyfani.

Tykkään viileistä päivistä (tosin olisin kyllä malttanut odottaa niitä hyvin sinne syyskuulle...) ja rakastan sitä koulun alun tuntua ilmassa ja kaupoissa. Viihdyn parhaiten juuri syysvaatteissa ja olen varma että murretut syysvärit sopivat minulle paremmin kuin kirkkaat kesävärit. Ihana pehmoinen neule on mukavampi kuin kesämekko.

Joka syksy tekee mieli aloittaa uusia harrastuksia: uusi kieli, jumppa, käsityöt tai kuvataide. Olen ihan fiiliksissä kun selaan kansalaisopiston vihkosta ja mietin mikä kaikki voisi olla kivaa. Oikeasti hyvin harvoin aloitan mitään uutta, koska tiedän että tähän elämäntilanteeseen se nyt ei vaan oikein sovi.

Parasta on kirjakaupoissa juuri ennen koulun alkua. Voisin hankkia joka vuosi ihania kyniä, uuden penaalin, koulu-(tai siis työ)laukun, vihkoja, kansioita ja muita koulutarvikkeita. Hypistelen päiväkirjoja ja hullaannun kalentereista. Tosin kalenteria ei tarvitse enää ostaa, sen saa töistä. Ja tänä vuonna se on keltainen.

Poikkesin muissa asioissa koululla jo viime viikolla ja nappasin mukaani samalla uuden kalenterin. En ole vielä alkanut sitä täyttää, mutta ehkä huomenna, aamukahvin jälkeen, kun kerrankin olen yksin kotona.

Minä rakastan täyttää kalenteria. Kirjoitan aina nimet ja puhelinnumerot ja semmoiset aloitussivulle. Jäljennän lukujärjestyksen, vaikka sitten kyllä liimaan siitä myös kopion kanteen, nopeammin saataville. Alan tehdä suunnitelmia suunnittelusivuille. Kirjoitan opetusryhmien oppilaiden nimet taakse. Luen niitä aforismeja oikeasta alanurkasta. Siirtelen sivumerkkejä sopiville kohdille. Hypistelen. Selailen. Puhkun intoa syksystä ja uudesta kouluvuodesta.

Into kalenterin täyttämiseen yleensä laantuu pian syksyn edetessä, kun kaikkea ei muista, ehdi ja jaksa kirjoittaa heti ylös (ja sitten se jää). Läksyt unohtuu merkata ylös. Poissaolijoita joutuu muistelemaan päivän päätteeksi. Koenumerot naputtelee suoraan wilmaan ja laiminlyö kalenterin. Jos nyt vihdoin tänä vuonna saan tietokoneen omaan luokkaani, niin voi olla, että siirryn merkkaamaan suoraan wilmaan paljon sellaista, mikä nyt on vielä toistaiseksi pitänyt ensin laittaa ylös kalenteriin muistiin ja siirtää sieltä sitten myöhemmin wilmaan. En silti usko, että tulen koskaan olemaan yhtä innoissani wilmaan naputtelemisesta, kuin kalenterin täydentämisestä.

Kalentereissa vaan on sitä jotain oikeaa tunnelmaa :) 

7 kommenttia:

 1. Mä oon niin kateellinen! Meillä oli kirjatoimitukset myöhässä. Pystyn aloittamaan lukuvuoden ilman matikankirjoja, mutta entä jos en saa kalenteria huomisessa suunnittelupäivässä? Miten kouluvuosi silloin alkaa? t.omaa keltaistaan odottava luokanope Eerika

  VastaaPoista
 2. Pari ensimmäistä kappaletta voisi olla omalta näppikseltäni :)

  Kalenterin täyttöä en niin rakasta. Tuolla se huutelee kaapissa, että ala täyttämään. Mulla on miljoona opetusryhmää ja oppilaslistojen liimaaminen kalenteriin vie ikuisuuden. Ja se on tänä vuonna niin ruman värinenkin taas... Vähän kirkkaampi keltainen olisi ollut ihan jees.

  Toivottavasti saat koneen luokkaasi pian. Voin kuvitella kuinka rassaavaa Wilma-merkintöjen tekeminen on, jos ei ole omaa konetta.

  VastaaPoista
 3. Kysyisin teilä muilta opettajilta, että kuinka yleistä on, että opettajat saavat työnantajalta sellaisen suuren kalenteripäiväkirjan? En ollut sellaista edes tietoinen ennen kuin muutamat tutut alkoivat esitellä niitä. Itse olen yleensä saanut sellaisen pienen arviointi- ja muistikirjan, jossa ei ole paljoa muuta kuin sivut kurssiarvioille. Vai säästetäänkö kenties näistä pienistäkin joillakin paikkakunnilla? Jooh, ja monille wilma-merkintöjen tekeminen suoraan opetusluokan koneelta on edelleen luksusta...

  VastaaPoista
 4. Kalenterin saaminen on ihan rehtorista kiinni ja siitä haluaako hän raottaa rahakirstun kantta. Eli käytänteet vaihtelevat kunnan sisälläkin. Nyt esim. itse kannoin kirjakauppaan 38€ muistellen haikeana kultaisia Printel-vuosia...
  Manna

  VastaaPoista
 5. Meiltä kysyttiin keväällä ketkä tahtoo tän isomman kalenterin ja ketkä sen pienemmän arviointikirjan. Mä luulisin, että meidän kunnan kouluissa kalenterit tilataan kaikissa kouluissa, mutta tosiaan koulun kirjabudjetistahan se raha varmaan otetaan, joten säästökohdehan se on sekin. Vaan voihan sen kalenterin sitten vähentää verotuksessa, jos se itse täytyy ostaa, eikö?

  VastaaPoista
 6. Odotin ihan hulluna, että tänä syksynä saan vihdoin oman ensimmäisen kalenterin. Jo keväällä näin kaverilta, että se on keltainen, mutta sain kyllä kokea suuren pettymyksen sinä päivänä, kun sain kalenterin. Se olikin meidän koulussa sellainen sininen ja ohut :( Ei yhtään niin hieno, kuin se keltainen olisi ollut. Kollegani lohdutti minua ja sanoi, että eipähän tarvitse kirjoitella sit niin paljoa, ku ei ole sivujakaan. Mutta olisin niin halunnut lueskella kans niitä aforismeja...No toivottavasti ensi vuonna parempi kalenteri.

  VastaaPoista
 7. Meillä saa valita, millaisen kalenterin haluaa. Olisikohan listassa 4-5 vaihtoehtoa, mutta käytännössä myös listan ulkopuolelta voisi kaupungin piikkiin haluamansa tilata.

  VastaaPoista