sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Töitä kesällä?

Aina silloin tällöin kun keskustelupalstoilla kinastellaan opettajien pitkistä lomista joku (opettaja) kiirehtii vakuuttamaan, että loma on sitä aikaa kun suunnitellaan seuraavaa lukuvuotta ja hankitaan lisäkoulutusta. Tähän yleensä saa melko nopeasti perinteisen höpöhöpö-vastauksen: loma on lomailua varten, ei silloin kukaan töitä tee, kunhan jeesustelet. Lopputuloksena voi olla sitten kehittävä juupas-eipäs-keskustelu, jossa argumentteina on tuttujen opettajien toimintatavat tai omien vanhempien työmoraalit tai milloin mikäkin.

Keskustelu on itse asiassa siinä mielessä älytön, että on melko turhaa yrittää yleistää kaikki opettajat samaan kategoriaan. Jotkut opettajat käyvät kursseilla ja päivittävät osaamistaan kesälläkin. Toiset unohtavat suunnilleen koko koulu-sanan merkityksen, kun kyseinen rakennus peruutuspeilistä katoaa. Jokainen tavallaan.

Minä en koe minkäänlaista velvollisuutta käyttää lomaa koulutukseen tai uuden lukuvuoden suunnitteluun. Se ei kyllä toisaalta tarkoita sitäkään, ettenkö voisi jotain tehdäkin. Tänä vuonna minulla on koululta lainassa kaksi kirjaa, jotka käsittelevät tarkkaavaisuuden ja muistin merkitystä oppimiseen. Ei siksi, että pitäisi, vaan koska kiinnostaa. Syyslukukautta saatan ruveta tosissani suunnittelemaankin, jos sopiva innostus ja hetki osuvat kohdalle. Jos ei osu, niin jätän syksyyn. Ehkä vanhempana, kun jaloissa ei pyöri pieniä lapsia, voisin harkita jotain mukavaa kurssia ulkomailla. Mutta minä olenkin siinä mielessä vinksahtanut, että tykkään kovasti opiskella uutta :)

Nyt on kuitenkin kesälomaa vierähtänyt kaksi viikkoa ja työt on pikku hiljaa karisseet mielestäni. Ei ole sellaista ajatusten tulvaa päässä pyörimässä. Sen verran alkaa olla jo lomailuun tottunut olokin, että suunnittelin juhannusviikoksi suursiivousta kotiin, jotta sitten juhannuksen jälkeen voin hyvillä mielin keskittyä kaikkeen muuhun. Olen kyllä aika iloinen siitä, että loma kestää sen kymmenisen viikkoa. Jos se olisi vain neljä, niin puolet olisi jo takana! :)

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen iloinen, ettei töitä ole kesällä, vaikka meidän ammattikunnassa onkin lomautus osan kesää.

    Työn jaksamisen kannalta, olisin valmis jakamaan 10 kuukauden palkan kahdellatoista, ettei aina tarvis miettiä, lomautetaanko vai joutuuko kantamaan pulpetteja kesällä.

    Hyvää kesälomaa meille:)

    VastaaPoista