Varma kesänmerkki on keskustelupalstojen kinat opettajien kesälomista.
Näihin kiistoihin kietoutuu oikeastaan kaksi eri aihetta: opettajien lomat ja työajat ja palkkaus yleensä (ja niihin liittyvä kateus) sekä sitten määräaikaisissa viroissa kitkuttavien epäreilu kesätyöttömyys.
Kateus opettajien lomia kohtaan tuntuu olevan ihan tolkuton. Ikivanha vitsikin sen kertoo, mitkä ovat ne kolme syytä alkaa opettajaksi ja silti niin moni ei ala, vaan valittaa mielummin siitä, miten epäreilu se kesäloma ja sen palkallisuus on. Sitä en oikein tajua, että miksei samalla tavalla valiteta vaikkapa ammattisotilaiden aikaisesta eläkeiästä (oma isäni jäi jokunen vuosi sitten eläkkeelle 49-vuotiaana, vaikka osa on toki pidempään työssä, riippuu vähän monesta jutusta). Vaikka minä lahjoittaisin kesälomastani pois sen 6 viikkoa joka vuosi 40 vuoden ajan ja vähentäisin ne kesälomat sitten loppupäästä, ei eläkeikä silti painuisi alle 60 vuoden.
Sehän se on vasta epäreilua!
Lakataan itkemästä niitä paria hassua viikkoa meidän lomissa ja aletaan parkua skappareiden eläkkeestä! Siellä ne kuitenkin vaan istuu toimistoissaan ja vähän papereihin piirtelee. Miten se muka voi olla viisikymppiselle liian rankkaa?? Kyllä yksi alakoulunopettaja joutuu paljon lujemmalle!
Paljon vakavampi asia on sitten se kesätyöttömyys. Virattomalle opettajalle kesätyöttömyys tulee tutuksi nopeasti. Äitiys-/hoitovapailta töihin kesäksi palaava viranhaltija vie palkan sijaisen pussista. Tai jos viranhaltija ei vie, niin kunta vie kyllä. Sijaisia kun ei kuitenkaan palkata kesäksi, vaikka palkkaa ei nostaisi kukaan muukaan. Epäreiluutta lisää myös se, että opettajien kesäajan palkkaahan perustellaan sillä, että lukuvuoden ajalta maksettava palkka jaetaan kalenterivuoden kaikille kuukausille, jottei kesäksi tulisi liian pitkää taukoa rahantuloon. Jos siis sijainen hoitaa sen lukuvuoden työt, on hän tavallaan siis ansainnut myös kesäajan palkan, mutta ei vaan ole oikeutettu siihen.
Toisaalta epäreilua on sitten viranhaltijalle se, ettei hän saa vanhempainvapaidensa perään pitää kertyneitä vuosilomia kuten käytännössä kaikissa muissa ammateissa on mahdollista. Opettajien vuosilomat kun on sidottu poikkeuksetta koulujen loma-aikoihin. Eli jos et pidä lomaasi kesällä, et pidä sitä ollenkaan.
Oikeastaan epäkohtaa ei olisi lainkaan hankala korjata, jos rahaa olisi ja lainsäädäntö siihen pakottaisi.
Mutta kun ei pakota eikä ole.
Lainsäädännön voisi korjata niin, että opettajan laskennallisen vuosiloman (huom! ei siis koko kesän!) ajalta palkka maksettaisiin sekä sijaiselle että viranhaltijalle tai niin, että opettaja saisi oikeuden pitää vanhempainvapaidensa perään sen kertyneen vuosiloman, niin kuin muutkin. Itse asiassa minusta jälkimmäinen vaihtoehto ei pitäisi ainakaan olla ollenkaan ylivoimainen (jos tahtoa löytyisi). Kyllähän kaikilla muilla kuntasektorin työntekijöillä on oikeus pitää lomat vanhempainvapaiden perään ja heidän tilallaan on se sama sijainen, joka on koko muunkin ajan sijaistanut. Miksi tämä olisi niin mahdoton ajatus opettajien kohdalla? Rahaa tarvittaisiin sen verran enemmän mitä normaali lomakorvauksia viranhaltijalle maksettaisiin (niin kuin muissakin ammateissa). Ja se raha tietysti ratkaisee, sillä nykyjärjestelyssä kunnat säästävät, mutta jos systeemi tahdottaisiin oikeasti tasapuoliseksi, pitäisi oikeudet ja velvollisuudetkin jollain tapaa laittaa samalle viivalle muiden kanssa.
Minusta kysymys pitäisikin oikeastaan kääntää pois siitä, miksi opettajat palaavat töihin loman ajaksi ja muotoilla uudestaan näin: miksi kunnilla on oikeus säästää opettajien vanhempainvapaiden varjolla, jos muilla työnantajilla ei ole?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti