maanantai 27. helmikuuta 2012

Ope sairastaa (töissä)

No niinhän tässä taisi käydä, että se flunssa sai sitten minutkin kiinni. Pahimmat kuumeet vältin (niin kuin aina), mutta olo on aika kehno edelleen. Nyt sitten aletaan arpoa, että mennäkö töihin vai eikö mennä.

Kipeänä ei töihin kannata mennä. Olo on vaan kehnompi ja saattaa tartuttaa taudin eteenpäin tai voi iskeä itselle joku inhottava jälkitauti.

Kotiinkaan ei kannata jäädä ellei ole ihan ihan pakko. Poissaolo tarkoittaa ohjeiden lähettämistä sijaista varten. (Jos siis tahtoo että tunneilla tehdään yhtään mitään aiheeseen liittyvää.) Ja niiden kirjoittaminen vie paljon aikaa, kun kappaleet, sivunumerot, tehtävien numerot, tarkistuskalvot, cd-levyjen paikat jne pitää listata. Samassa ajassa suunnittelee itse pidettäväksi kolminkertaisen määrän tunteja. Sitten kun palaa takaisin töihin, pitää alkaa ihmetellä, että mitä luokissa oikeasti tehtiin ja tekivätkö kaikki ja onko tehtävät tarkistettu ja ketä oli poissa mistäkin ryhmästä, että Wilman saa ajan tasalle ja niin edelleen.

Vaihtoehtona olisi tietenkin olla välittämättä. Kukaan meistä ei ole korvaamaton ja muutama päivä atk-luokassa ilman mitään järkevää tekemistä ei oppilaiden tulevaisuuden uria pilaa. Silti sitä vaan on niin tunnollinen. Niin kiinni omissa aikatauluissaan. Niin innokas kontrolloimaan asioita, ettei vaan osaa jättää asioita oman onnensa nojaan edes pariksi päiväksi.

Uskokaa pois. Todella moni opettaja tulee töihin kipeänä, koska se on se pienempi paha!

5 kommenttia:

 1. Kiitos! :) Päätin tosiaan sinnitellä töissä. Ihana kuppi teetä auttaa toivottavasti jaksamaan loppupäivän.

  VastaaPoista
 2. Älä muuta vikise! Makasin just koko hiihtoloman vuoteenomana ja sunnuntaina mietin, että lähdenkö töihin. No en lähtenyt, mutta väsäsin tunnin verran tuntisuunnitelmia kotona sijaisille. Sairaampana olisin kyllä kieltäytynyt. Harvinaisen monesti sitä raahautuu mieluummin puolikuntoisena töihin, kun tietää, että poissaolo tietää vaan koko kurssiaikataulun sotkeentumista. Huomaan miettiväni myös, ettei siitä ja siitä aiheesta voi kyusyä mitään, kun en ole itse niitä opettanut... Vaikka eihän sitä ole korvaamaton, niin silti sairasaikana oppilaiden opsieklu on usein sitä sun tätä...

  VastaaPoista
 3. "Mä tulin itseni sijaiseksi", sanoi yks kollega minulle, kun tuli sairaana töihin.

  VastaaPoista
 4. Tilda, niinpä! Ja kun koskaan ei voi olla ihan varma siitä, kuka sijaisena on, kun se voi olla mitä tahansa välillä saman aineen opettaja jolla vaan on hyppy sopivasti tai sitten viereisen luokan opettaja valvoo otona, ettei kukaan hajota paikkoja.
  Sen korvaamattomuuden tietysti aiheuttaa se, että meillä on oikeus opettaa ja edetä niin kuin itse parhaaksi näemme (opsin rajoissa) ja silloin on vaikea muitten paikata ilman ohjeita.
  Anonyymi, meillä just ennen lomaa moni ope sijaisti itseään perjantain, koska "piti tulla kouluun katsomaan, että mihin kohtaan on ennen lomaa jääty"...

  VastaaPoista