torstai 19. kesäkuuta 2014

Leirikoulu 850 eurolla

Minulla päättyi juuri kolmen vuoden kulku valvontaluokkani kanssa. Ysit kirmasivat onnellisena kesälaitumille pari viikkoa sitten (ja toivon todella, että yhtä onnellisina miettivät syksyn opiskelupaikkojakin, vaikka numerot eivät kaikkien kohdalla mieltä ylentäneetkään...). Vaikka olinkin poissa noin puolet siitä ajasta, kun valvontaluokkani yläkoulun penkkejä kulutti, niin tykkäsin luokastani tosi paljon. Niinpä kevään hupennukseksi järjestimme kolmen vuorokauden leirikoulun.

Kun aloimme pohtia kevään retkeä, oli yksi toiveista yökoulu oman luokan kesken. Muutenkin toiveena oli, ettei tehdä minkään toisen luokan kanssa yhteistä retkeä, vaan nimenomaan vain meidän luokka olisi retkellä mukana. Ja olisi kiva olla yötä. Eikä karkkia tai keksejä haluttu myydä.

Minun vaatimukseni taas olivat, että jos yöksi mennään, niin mennään niin kauas, ettei mopolla jaksa kukaan lähteä perässä. (Yökoulu olisi ollut painajainen! Meidän luokka koulussa sisällä ja loppu koulu ikkunoiden takana kyttäämässä...) Ja että suunnittelu ja rahan keruu tehdään yhdessä - minä en ala kaikkea tekemään valmiiksi.

Onneksi minulla oli ihan huippuluokka! Noin parissa tunnissa oli ideoitu kouluun kahvila, lupa kysytty rehtorilta, tilat kotitalousluokan opettajalta, termoskannut keittiöltä, kertakäyttömukit yhden oppilaan äidiltä, keitto- ja myyntivuorot jaettu ja kahvila lähti pyörimään neljänä päivänä viikosta. Homma toimi ihan mielettömän hyvin. Ainoastaan kerran köksän opettaja huomautti kahvinkeittimen huollosta (virrat jääneet päälle, sotkuja vähän jäänyt jälkeen) ja pari kertaa tuli turhia myöhästymisiä tunneilta, mutta kokonaisuutena kaikki sujui mallikkaasti ja kassaan kertyi varsinkin ekoina viikkoina hyvät summat rahaa.

Varsinainen kohde valikoitui muutaman sattuman kautta. Ideana oli siis päästä halvalla yöksi jonnekin ei liian kauas, mutta ei liian lähellekään. Sinne piti siis päästä julkisilla kulkuvälineillä - bussivuokrat on ihan tolkuttomia! Yöpyminen ja syöminen piti olla edullista: itse laittaminen halvempaa kuin ravintolat, kimppamajoitus halvempaa kuin erilliset mökit. Lopulta ratkaisu oli helppo: saari!

Vietimme siis kolme päivää saaressa. Saimme vuokrattua rakennuksen, jossa aikanaan oli toiminut saaren kyläkoulu. Koululla riitti vuoteita kaikille, siellä pystyi grillailemaan ja saunomaan ja siellä oli keittiö täynnä astioita ja muita tarvikkeita. Hinnaksi tuli kahdesta yöstä vähän yli 20e / retkeläinen. Matkat olivat osaksi ilmaisia - yhteysalus asutulle saarelle oli ilmainen - ja julkisilla kulkuvälineillä edestakaiset matkat rannikolle jäivät alle satasen. Ruuat laitoimme itse - pari luokan tyttöä teki kotitaloudenpäättötyöksi ruokasuunnitelman: mitä syödään ja milloin, mitä maksaa ja kuka laittaa ja kuka tiskaa. Koululta saimme vähän evästä matkaan, samoin yhden oppilaan äidin työpaikalta. Lopulta ruokiin meni kolmena päivänä n. 250euroa eikä nälkä ehtinyt tulla kertaakaan.

Saaressa ohjelma kietoutui aika paljon ihan vaan hauskaan ajan viettoon: rantapelejä, lautapelejä, saunomista, grillaamista, kalastamista jne. Pääsimme kuitenkin myös tutustumaan saaren museoon ja teimme kävelyretkiä saarella. (Ja nuoret riekkuivat yöllä ja torkkuivat päivällä ;) ) Paluumatkalla aikataulujen väliin jäävän parin tunnin aikana kävimme vielä mantereella syömässä ja keilaamassa, tuhlaamassa viimeiset n. 150euroa.

Retki oli todella ihana! Minun luokkani oli siitä helppo retkiseura, ettei minun tarvinnut murehtia alkoholin tai tupakan suhteen (varmaan joskus juovat ja ainakin yksi polttaa, mutta nämä nyt vaan ei olleet sellaisia, että tyhmäilisivät tälläisellä reissulla, vaikka ovatkin todella vilkkaita ja äänekkäitä ja rauhattomia ja riehuvat ja riekkuvat ja pelleilevät ja pilailevat J-A-T-K-U-V-A-S-T-I). Mistään romansseistakaan ei tarvinnut huolehtia, kun ei niitä ollut. Sanoinkin pojille, että puhuvat nätimmin toisilleen ja halailevat toisiaan hellemmin, kuin luokkamme tyttöjä. Tosin, tytöt kyllä maksavat ihan samalla mitalla takaisin. (Huomaako joku muuten että epäröin koko ajan preesensin ja imperfektin välillä - pitääkö luokasta puhua menneessä aikamuodossa vai nykyisessä, kun luokkaa ei enää ole, mutta oppilaat ja kaveriporukat on edelleen...?)

Lopputulos: kolmen päivän reissu matkoineen, majoituksineen, ruokineen ja ohjelmineen = n. 850 euroa. Halpaa vai mitä??

4 kommenttia:

 1. Todellakin halvalla pääsitte! Kuulosti muutenkin tosi kivalta reissulta.

  VastaaPoista
 2. Sanoisin myös että todella edullinen reissu teillä oli ☺. Kun tekee paljon itse, voi myös säästä melkoinen summaa.

  VastaaPoista
 3. Tervehdys!

  Nimeni on Mona Kuusela ja teen mediakasvatuksen pro gradu -tutkielmaa Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa. Ohjaajinani ovat yliopistonlehtori KT Outi Kyrö-Ämmälä ja yliopistonlehtori KT Outi Ylitapio-Mäntylä. Tutkielmani kantavana teemana on opettajan työn mielekkyys. Tarkoituksenani on selvittää, minkälaisia representaatioita opettajien blogit tarjoavat opettajan työn ja opetustyön mielekkyydestä. Päätutkimuskysymys on: millaisena opetustyön mielekkyys ilmenee ja näkyy blogeissa?

  Pro gradu -tutkielmassani tavoitteenani on tutkia useampaa julkista blogia, joissa opettajat käsittelevät ja pohtivat opettajan työtä. Pyydänkin tässä viestissä lupaa käyttää blogitekstejäsi ja -kuviasi osana tutkielmani aineistoa. Suunnitelmana olisi analysoida vuoden 2014 blogijulkaisuja, joista valikoisin mukaan sellaisia, joiden avulla pystyisin vastaamaan tutkimuskysymykseeni. Pyrin noudattamaan tutkimuksessani hyviä tutkimuseettisiä käytäntöjä, joten blogisi nimi, oma nimesi tai henkilöllisyytesi ei tule tutkimuksessani esille. Käsittelen aineistoa luottamuksellisesti ja huolehdin aineiston salassapidosta myös tutkielman valmistumisen jälkeen.

  Tutkimusluvan lisäksi haluan pyytää luvan myös sitaattien käyttämiseen tutkielmassani. Blogista otettuja lainauksia on mahdollista syöttää hakukoneeseen, jolloin hakukone voi löytää blogisi sitaattien perusteella. Blogin ylläpitäjää ajatellen tuntuukin kohteliaalta kysyä lupaa paitsi blogijulkaisujen tutkimiseen, myös sitaattien käyttöön. Sitaatit kuvailisivat paremmin tutkielmani tuloksia sekä elävöittäisivät tutkimustani muutenkin.

  Pyydänkin ystävällisesti sekä tutkimuslupaa että sitaattilupaa, että voin käyttää Sinun blogijulkaisujasi osana tutkielmani tutkimusaineistoa. Pyydän vastaamaan sähköpostiini: mokuusel@ulapland.fi 15.10.2015 mennessä. Annan mielelläni lisätietoa ja vastaan mahdollisiin kysymyksiin tutkimustani koskien.

  Syksyisin terveisin,
  Mona Kuusela
  Mediakasvatus/Lapin yliopisto
  mokuusel@ulapland.fi

  VastaaPoista
 4. missä saaressa siis vietitte leirikoulun ???

  VastaaPoista