perjantai 4. huhtikuuta 2014

Minähän puhun vaikka mustan valkoiseksi, että saan tahtoni läpi ;)

Kirjoittelenpa ihan erikseen vastauksena edellisen postauksen kommenttiin, olisi tullut niiiiin pitkä vastaus sinne puolelle.

Sain siis luvan laittaa uuden kirjan tilaukseen (tosin jos budjetti sanoo poks, niin ei mene kirjan vaihto läpi, mutta toivotaan, toivotaan). Minulla oli erinomaiset perustelut - ainakin omasta mielestäni :) Ensinnäkin olisin joutunut joka tapauksessa tilaamaan ison määrän tekstikirjoja seiskoille, koska tekstikirjat alkavat olla tiensä päässä, jos laskin oikein ne ovat olleet nyt kahdeksalla ikäryhmällä käytössä... Ja sen ovat näköisetkin!

Toiseksi olen todella turhautunut Smart Movesin huonoihin eriyttämismahdollisuuksiin - tai voihan sitä eriyttää, mutta eriyttävät tehtävät on tehtävä itse ja teksti on käsiteltävä itse ja... Top-sarja vaikuttaa siinä suhteessa paljon paljon edistyksellisemmältä. Eriyttämismahdollisuuksia näyttäisi olevan sekä ylös- että alaspäin ja työmäärä vähenisi valmiin materiaalin runsauden ansiosta.

Kolmanneksi aiomme ottaa Top:in käyttöön myös HOJKSatuille oppilaille. Heillä on tähän mennessä ollut käytössä Opetushallituksen kirjat (ihan hirveät!) ja tässä järjestelyssä on MONIA ongelmia. Siirtyminen perusopetuksesta HOJKS:iin on monelle aiheuttanut kauhean hyppäyksen kun kirjakin on vaihtunut, iso osa opetuksesta on siirtynyt erityisopettajalle, kun luokassa ollessaankaan ei HOJKSattu käsittele lähimainkaan samoja asioita kuin muu ryhmä. Samasta syystä edistymisen arvioiminen suhteessa muihin on vaikeaa, kun ei voi teettää samoja kokeita ja HOJKSin purkaminen on vaikeampaa. Puhumattakaan leimautumisesta ja oppilaan itsetunnosta. Toki joillain HOJKSatuilla on voitu jatkaa Smart Movesilla, kun olen jaksanut tehdä vaihtoehtoisia tehtäviä ja rajata oppimäärää kirjasta, mutta heikoimmille Smart Moves on vaan ihan ylivoimaisesti liian hankala.

Neljänneksi olen aika varma siitä, että OPS englannin osalta ei tule muuttumaan dramaattisesti. Painopisteet opetuksessa voivat muuttua, tunteja siirtyä luokka-asteelta toiselle jne. mutta kieliopit ja teemat tuskin valtavasti muuttuvat. Ja suurin osa kirjasarjoista kestää kyllä pienet muutokset, koska materiaalia on joka tapauksessa yli tarpeiden. Sitä paitsi luulen, että kirjantekijätkin ovat huomioineet OPS-keskustelua kirjoja laatiessaan, tuskin he muuten uusisivat kokonaista sarjaa näin lähellä uusia OPSeja. Toivottavasti en ole ihan väärässä tässä ja löydä itseäni ihan suosta uusien kirjojen kanssa... :D

Muutamassa vuodessa olen oppinut jo siihen, että omista tarpeista opetusmateriaalin ja - välineiden suhteen pitää vaan pitää melua, jos aikoo jotain saada. Periaatteeni on, että aina kun näistä puhutaan, mainitsen omista tarpeista tai toiveista ja aina kun on sopiva aika, pyydän niitä myös suoraan. Kieltäviä vastauksia saa kuunnella toki useita, mutta niin jää ainakin rehtorinkin mieleen, että "sehän on siitä uudesta kirjasarjasta puhunut jo pitkään" (nyt jo siis kolmisen vuotta :D ) ja silloin jossain kohtaa se kylläkin sieltä tulee. Mitään kun ei saa, jos ei pyydä.

3 kommenttia:

  1. Kysynpä seuraavaksi HOJKS-oppilaista! Pystytkö pitämään hojksatuille samoja kokeita kuin muille? Itse koen arvioinnin vaikeaksi silloin, kun oppilaalla on "muuten" helpotettu kirja ja sitä kautta hepotetut kokeet käytössä. Hojksattuja minulla ei tähän mennessä ole vielä ollutkaan. Olin juuri vastikään koulutuksessa, jossa painotettiin sitä, että HOJKS-oppilaalla on OIKEUS erityisopettajan opetukseen ja tätä aion tuoda jatkossa esiin, jos minulle normitunneille suunnitellaan HOJKS-oppilaita. Mielestäni HOJKS-oppilaille normitahti on aivan liian nopea, eivätkä he sen takia kuuluisi normitunneille...

    VastaaPoista
  2. Minulla itselläni on pari HOJKSattuja oppilaita. Itse pidän vaikeana sitä, että ne ovat tunneilla mukana ja se meno on nopeaa tunneilla. Koko ajan mennään asioissa eteenpäin ja näen, että HOJKS-oppilas on pihalla asiasta. Edellisessä työpaikassani ei ollut HOJKS-oppilaita opetusryhmissäni, mutta nyt on. Se on haastavaa. Joudut auttamaan häntä paljon enemmän kuin muita. Joudut tekemään kaikki kokeet erikseen HOJKS-oppilaille. Onneksi olen saanut ylipuhuttua, että niillä tunneilla joilla on HOJKS-oppilaita on joko englannin ja ruotsin resurssiopettaja tai erityisopettaja, joidenka kanssa yhteistyö on pelannut hyvin.

    VastaaPoista
  3. Miten päädyit Top:iin esim. Spotlightin sijaan? Itse mietin juuri noiden välillä. Smart Moves sucks so bad.

    VastaaPoista